пʼятницю, 18 січня 2013 р.

Яку CMS вибрати і яка CMS краща?


CMS, від англійського Content Management System ( система керування контентом), - це програмне забезпечення, що дозволяє користувачам розміщувати або змінювати вже розміщену на сайті інформацію без залучення розробників сайту. Це значить, що користувачеві не обов'язково мати навички програмування або знання мови HTML, щоб, наприклад, опублікувати на своєму сайті новину, статтю або додати зображення. Часто поряд із терміном CMS можна почути також термін "движок сайту", яким звичайно користуються веб-майстри у своєму професійному сленгу.


Системи мають зрозумілий інтерфейс, який легко освоїти, а щоб додавати матеріали, новини на сайт достатньо вміти користуватись текстовим редактором. Такі CMS стали улюбленими серед як новачків так і професіоналів, оскільки вимагали мінімум часу і зусиль для створення свого власного сайту.
Системи поділяють на різні категорії, призначені для різних потреб. Існують платні і безсплатні CMS.
На даний момент широко використовуються безплатні системи з відкритим кодом, до них можна віднести:
Joomla, WordPress, Drupal і інші.

Кращі безкоштовні CMS:

Вордпресс (Wordpress)
Дуже популярна у рунеті та світі CMS, особливо серед новачків. Вордпресс дозволяє створювати сайти різного типу, інформаційні, новинні і т. п., але все ж, коли говорять про Вордпресс, мають на увазі, що це, в першу чергу, двіжок для блогів. У класі блогодвіжків Вордпресс є безумовним лідером. Таким чином, якщо ви хочете легко і швидко створити свій блог, або, що практично те ж саме, нескладний сайт інформаційного типу, на який будете періодично додавати нові статті та дозволяти користувачам їх коментувати, то саме Вордпресс - непоганий вибір.

Джумла (Joomla)


Ще одна популярна CMS, на ній часто роблять сайти. Дещо складніша в освоєнні, ніж Вордпресс, але має і велику сферу застосування. Для Джумли розроблена величезна кількість модулів, включаючи форуми, чати, блоги, інтернет-магазини і т. д., тому на ній можна сміливо намагатися робити складний багатофункціональний сайт. Взагалі, на Джумлі можна робити самі різні сайти, як прості, так і складні, це універсальна CMS. Також для Джумли існує величезна кількість шаблонів, і в можливості створення або вибору дизайну для сайту вебмайстер практично не обмежений.

Друпал (Drupal)

Ця CMS підійде для створення форумів, блогів (в т. ч. розрахованих на багато користувачів), онлайн-енциклопедій, сайтів спільнот. Однак навряд чи дану систему можна назвати універсальною. Порівнюючи друпал з Джумлой і Вордпресс можна однозначно сказати наступне - ця CMS не для тих, хто хоче створити сайт легко і швидко, встановивши і відразу ж отримавши готове. Drupal зручніше для тих, хто готовий сидіти і ретельно вибудовувати структуру сайту, щоб отримати те, що йому потрібно, але не для звиклих до простих рішень новачків. Ця особливість відлякує від друпал тих, хто не хоче морочитися зі всією цією складністю, але приваблює тих, хто любить гнучкість і любить експериментувати.


Однозначно відповісти на запитання "Яка CMS краще?" не можна. Відповідь залежить від різних причин, у першу чергу від тих цілей і завдань, які ви ставите перед собою при створенні сайту, необхідної функціональності, ну, і крім цього, вашого бажання і готовність боротися з труднощами в освоєнні конкретної CMS.
Якщо ви хочете встановити сайт швидко і просто, то для більшості сайтів підійдуть вордпресс або джумла. Вордпресс підійде для блогу, нескладного інформаційного сайту, джумла - для сайта-порталу з різними додатковими можливостями. Якщо ваші вимоги більш специфічні і ви готові витратити час на освоєння CMS і на досить копітку розробку сайту, можна звернути увагу на інші CMS, що відповідають цілям і завданням сайту.

Підібрати вигляд вашого майбутнього сайту теж легко зважаючи на те, що в інтернеті безліч безкоштовних шаблонів для CMS.
Успіхів вам у створенні власних сайтів!

Немає коментарів:

Дописати коментар