суботу, 19 січня 2013 р.

Проблема пошуку в Інтернеті і пошукові системи


У засіках Internet знаходяться мільярди Web-сторінок, терабайти інформації в різних файлах, але вся проблема в тому, що для отримання потрібної інформації необхідно вказати її точну адресу - URL . Саме цю адресу нам і потрібно знайти в першу чергу. Як Ви пам'ятаєте, адреса URL складається з доменного імені (або IP-адреси), шляху до файлу та імені файлу.

Якщо ми знайдемо такий URL, то з легкістю введемо його в адресний рядок програми Internet Explorer і побачимо потрібну Web-сторінку, або завантажимо файл.


У мінімальному варіанті нам необхідно знати хоча б доменне ім'я ресурсу, а потім, клацаючи по гіперпосиланням, ми зможемо добратися до дійсно потрібної нам інформації.

Як знайти URL адрес?

Способів кілька. Найпростіший спосіб - це побачити доменні імена в різних рекламних матеріалах. В даний час будь-яка поважаюча себе фірма, в тому числі будь-яке видавництво книг, журналів, редакції телеканалів мають свою адресу в Internet і звичайно вказують його на упаковці, в книгах, журналах, в ефірі телепрограм. Як правило, вказується коротка адреса, що складається тільки з доменного імені, щось на зразок: http://www.1tv.ru або ще коротше: 1tv.ru. Введіть таку адресу в адресний рядок і гуляйте по сайту.

Але як бути, якщо адреса зовсім невідома? Наприклад, Вам необхідно знайти розклад потягів далекого прямування на літо, але, швидше за все, Ви абсолютно не знаєте за якою адресою його можна знайти. Так буває дуже часто і часу на пошук інформації немає.

Отже, нам необхідно знайти URL або хоча б доменне ім'я ресурсу. Для цього звернемося до сховищ таких адрес, до спеціальних пошукових систем. Пошукові системи (пошукові каталоги, пошукові сервери) виконані у вигляді Web-сторінок, але на цих сторінках розташовується не інформація як така, а анотовані посилання на інші ресурси (сторінки, сайти).

Для виклику пошукової системи необхідно в адресному рядку програми Internet Explorer вказати її адресу. Пошукових систем в мережі Internet зараз досить багато. У таблиці нижче перераховані лише найбільш популярні пошукові системи. Звичайно, в українськомовних системах міститься більше посилань на українськомовні ресурси, а в англомовних - на англомовні, тому пошук українськомовних ресурсів краще здійснювати в українськомовних пошукових системах.

Назва
Адрес
Яндекс (рус.)
Rambler (рус.)
Апорт (рус.)
Google (англ.)
Yahoo! (англ.)
AltaVista (англ.)
InfoSeek (англ.)

Як працює пошукова система? Перший етап роботи пошукової системи - це індексування інформації, що знаходиться в Internet. Мережевий робот пошукової системи переглядає величезну кількість сторінок і заносить адреси і короткий зміст цих сторінок до себе в базу даних, точніше в пошуковий індекс. Власники сайтів будуть дуже раді, якщо їх сайт перегляне мережевий робот. Для того, щоб робот обов'язково переглянув сайт і вніс його в пошуковий індекс, власники самі реєструють свої сайти в пошуковій системі (як правило, в декількох пошукових системах). Процес занесення адреси й описи сторінки в пошукову систему називається індексація.

Таким чином, коли Ви запитаєте пошукову систему про те, де перебуває розклад поїздів далекого прямування на літо, вона не буде гарячково шукати збігу в величезній мережі Internet, а всього лише пошукає в своєму заздалегідь підготовленому пошуковому індексі, причому зробить це дуже швидко.

Як Ви вже зрозуміли, другий етап роботи пошукової системи - це видача накопиченої і відібраної, відсортованої і класифікованої інформації за запитами користувачів.

Немає коментарів:

Дописати коментар